Archieven

Is het mijnen minder gevaarlijk geworden?

De verhalen over de kanaries zijn bekend. De mijnwerkers namen een kanarie mee de mijnen in, in een kooitje. Niet omdat zij graag gezelschap wilden hebben, maar vanwege het feit dat de longen van de vogels veel gevoeliger waren dan die van de mens. Wanneer de vogel dood neer viel, renden de mijnwerkers de mijnen uit. Er waren giftige gassen vrijgekomen, en dat betekende dat zij in levensgevaar verkeerden. We hebben het idee dat het mijnen tegenwoordig vele malen veiliger is. We weten meer, de technologie is verder en dat betekent dat er geen levensbedreigende situaties meer zijn. Of ligt het even anders?

Een wereld van verschil

We gaan er vanuit dat de situatie overal hetzelfde zal zijn als bij ons. Het tegendeel is echter waar. In de armere landen zijn er nog altijd levensbedreigende situaties omdat er te weinig voorzorgsmaatregelen genomen worden. Het is bekend dat er mogelijkheden zijn om het werken veiliger te maken, maar het draait helaas vooral om de kosten die gemaakt moeten worden om dit te implementeren. Het gevolg is dat er te vaak gekort wordt op de veiligheid om zo de laagste prijzen te kunnen garanderen voor alles wat de mijn uit kan komen.

kanaries

kanaries

We horen er niet veel over. De media heeft de aandacht ergens anders liggen, maar wereldwijd gebeuren nog altijd veel ongelukken in de mijnen. Op zich is dat best logisch. Zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen werk je als mijnwerker onder de grond, waar je duizenden kilo’s zand boven je hoofd hebt zitten. Alles wat in de grond zit, zit daar al meerdere duizenden jaren en heeft nooit lucht gekregen. Hoe goed de technologie en kennis ook is en zal worden, het blijft een riskant vak waarbij altijd slachtoffers zullen vallen, al zullen we van de meesten niets horen op het nieuws in Nederland.

Dit bericht is geplaatst op oktober 9, 2015, in Vaste vorm.

Worden er nog nieuwe gasbellen ontdekt?

De gemiddelde Nederlander weet dat de overheid gas wint in de omgeving Groningen. Deze gaswinningen zijn uitermate belangrijk, omdat ze een belangrijk deel van het inkomen vormen. Het zou een flinke aderlating zijn wanneer Nederland geen gas meer kan winnen; toch zit dit moment er aan te komen.

gasbellen

gasbellen

Het is niet voor niets dat de Nederlandse overheid constant op zoek blijft gaan naar nieuwe gasbellen om hier gas te winnen. Gasbellen zijn plekken waar een overvloed aan gas te vinden is. Waarom is het gas winnen voor Nederland belangrijk?

  • Meer export
  • Meer banen
  • Meer inkomen

Waar wordt het geld voor gebruikt?

Het geld wat Nederland verdient met het winnen van gas kan worden gebruikt voor het bouwen van wegen of het aanbieden van gratis onderwijs. Aan het einde van ieder jaar wordt bekend gemaakt hoeveel geld men gaat investeren in een specifieke tak dat jaar erop. Het geld dat door het winnen van gas verdient wordt, komt in dit potje terecht en wordt uiteindelijk over de verschillende ministers verdeeld.

Het ontdekken van nieuwe gasbellen

De Nederlandse overheid doet hard haar best om nieuwe gasbellen te ontdekken. Onlangs heeft men een grote gasbel in de Noordzee gevonden. Het is onduidelijk of deze gasbel tot Nederland of Engeland behoort. Indien deze plek gebruikt mag worden voor het winnen van gas is Nederland weer een tijdje verzekert van inkomsten via deze gasbellen.

De Nederlandse overheid heeft verschillende bedrijven ingeschakeld om nieuwe gasbellen te vinden en daarbij de eerder gevonden gasbellen te onderhouden. Eén van deze bedrijven is de NAM. Op het moment is Nederland de gaswinning in Groningen aan het verminderen, omdat Groningen te vaak last heeft van kleine aardbevingen. Daarnaast wordt de voorraad van gas steeds minder, waardoor Nederland de winning van het gas wil uitsmeren over een aantal jaar.

Dit bericht is geplaatst op september 24, 2015, in Vaste vorm.