Het winnen van gas in Groningen

De gasvelden in Groningen zijn één van de grootste in de wereld én is daarmee ook een belangrijke inkomstenbron van de Nederlandse schatkist. De gasvelden werden in het jaar 1959 ontdekt en sinds 1964 wordt er gas gewonnen. In dit artikel vertellen we meer over alles wat met het winnen van gas in Groningen te maken heeft.

1

De capaciteit van de gasvelden

In totaal bestaat het Groningen-gasveld uit meer dan 2800 vierkante meter aan aardgas. De afgelopen jaren is er 60% aan gas gewonnen, waardoor er nog 40% beschikbaar is. Men verwacht dat we hier nog een decennia mee kunnen doen. Het gros van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van gasfornuizen en CV-ketels die geschikt zijn voor dit type gas. De productie is de afgelopen jaren al af genomen en gaat de komende jaren nog meer af nemen, waardoor de Nederlandse overheid verwacht tot en met 2080 aardgas te kunnen produceren.

Hoe gaat men ter werk?

Uiteindelijk is de NAM het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het inwinnen van het gas. In totaal heeft het bedrijf 20 productielocaties en zijn er 300 putten. Via deze putten wordt met speciale machines het gas gehaald. Het gas wordt opgeslagen in twee ondergrondse gasopslagen, namelijk Grijpskerk en Norg. Op deze manier is het bedrijf in staat om flexibel gas te leveren wanneer dat nodig is.

 

De Nederlandse overheid bepaalt hoeveel gas er uiteindelijk gewonnen mag worden. Eigenlijk voert de NAM de opdracht namens de Nederlandse overheid uit.

De discussiepunten van dit moment

Niet iedereen staat te springen dat er gas wordt gewonnen in Groningen. De bewoners rondom de locaties waar gas gewonnen wordt, hebben al regelmatig geprotesteerd tegen de het gaswinnen in Groningen. En dit is begrijpelijk; want door het winnen van gas kunnen er kleine aardbevingen ontstaan. Hierdoor komen er scheuren in de muren van de huizen en worden de huizen uiteindelijk minder waard.

Wat doet de overheid tegen de aardbevingen?

De overheid geeft aan de gasproductie te willen verminderen. Maar dit is volgens de bewoners niet genoeg, omdat er nog steeds een kans op aardbevingen is. Het is voor de Nederlandse overheid onmogelijk om de gaswinning stop te zetten, omdat het een grote inkomstenbron is welke is meegenomen in de begroting voor de komende jaren. Het is te verwachten dat de discussie nog wel even door zal gaan, maar dat Nederland niet snel de gasproductie zal stop zetten.