Is het mijnen minder gevaarlijk geworden?

De verhalen over de kanaries zijn bekend. De mijnwerkers namen een kanarie mee de mijnen in, in een kooitje. Niet omdat zij graag gezelschap wilden hebben, maar vanwege het feit dat de longen van de vogels veel gevoeliger waren dan die van de mens. Wanneer de vogel dood neer viel, renden de mijnwerkers de mijnen uit. Er waren giftige gassen vrijgekomen, en dat betekende dat zij in levensgevaar verkeerden. We hebben het idee dat het mijnen tegenwoordig vele malen veiliger is. We weten meer, de technologie is verder en dat betekent dat er geen levensbedreigende situaties meer zijn. Of ligt het even anders?

Een wereld van verschil

We gaan er vanuit dat de situatie overal hetzelfde zal zijn als bij ons. Het tegendeel is echter waar. In de armere landen zijn er nog altijd levensbedreigende situaties omdat er te weinig voorzorgsmaatregelen genomen worden. Het is bekend dat er mogelijkheden zijn om het werken veiliger te maken, maar het draait helaas vooral om de kosten die gemaakt moeten worden om dit te implementeren. Het gevolg is dat er te vaak gekort wordt op de veiligheid om zo de laagste prijzen te kunnen garanderen voor alles wat de mijn uit kan komen.

kanaries

kanaries

We horen er niet veel over. De media heeft de aandacht ergens anders liggen, maar wereldwijd gebeuren nog altijd veel ongelukken in de mijnen. Op zich is dat best logisch. Zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen werk je als mijnwerker onder de grond, waar je duizenden kilo’s zand boven je hoofd hebt zitten. Alles wat in de grond zit, zit daar al meerdere duizenden jaren en heeft nooit lucht gekregen. Hoe goed de technologie en kennis ook is en zal worden, het blijft een riskant vak waarbij altijd slachtoffers zullen vallen, al zullen we van de meesten niets horen op het nieuws in Nederland.

Dit bericht was geplaatst op oktober 9, 2015, in Vaste vorm. Markeer de permalink als favoriet.