Archieven

De gevolgen van gas aardbevingen

Zoals we allemaal weten ontstaan er in Groningen aardbevingen, omdat er in de buurt van de stad gas gewonnen wordt. Eens in de zoveel tijd voelen de Groningers de grond trillen en weten ze hoe laat het is. Het moet voor hen erg vervelend zijn dat er telkens gas aardbevingen plaatsvinden.

Wat zijn de gevolgen?

Natuurlijk zit niemand op die aardbevingen te wachten. De meeste inwoners van Groningen voelen zich machteloos, omdat ze er niks tegen kunnen doen. Er ontstaan scheuren in de muren. Met name oudere woningen schijnen hier last van te hebben. Hierdoor word je huis niet alleen een stuk minder waard, maar is het ook nog eens minder veilig om te leven. De meeste Groningers kunnen er niet meer tegen en willen dat de regering zo snel mogelijk stappen onderneemt.

2

Het nadeel is dat de regering niet veel kan doen, omdat het een heel belangrijk inkomen voor de Nederlandse staat is. Daarom houden de meeste mensen van het kabinet zich stil, omdat ze weten dat de Groningers gelijk hebben maar de extra miljarden natuurlijk ook heel belangrijk zijn.

 

Naast scheuren in de huizen word je er ook niet gelukkig van. De beschadigingen geven de Groningers een hoop extra kopzorgen. Dat is logisch wanneer je huis minder waard wordt en niemand wat doet. Het humeur van de gemiddelde Groninger wordt er niet beter op en de frustratie loopt hoogt op.

 

De gevolgen kort op een rijtje:

  • Beschadigingen aan de woning
  • Woning minder waard
  • Een hoop kopzorgen

 

Er zijn verschillende bouwbedrijven die de Groningers tegemoet komen om elkaar een beetje te helpen. Ze repareren de huizen waar nodig tegen een goedkopere prijs. Eén van mijn lezers (Dirk is zijn naam) gaf mij onlangs deze link slotenmaker haarlem. Deze link kun je gebruiken om voordelig je sloten te laten maken wanneer dit nodig is.

Het winnen van gas in Groningen

De gasvelden in Groningen zijn één van de grootste in de wereld én is daarmee ook een belangrijke inkomstenbron van de Nederlandse schatkist. De gasvelden werden in het jaar 1959 ontdekt en sinds 1964 wordt er gas gewonnen. In dit artikel vertellen we meer over alles wat met het winnen van gas in Groningen te maken heeft.

1

De capaciteit van de gasvelden

In totaal bestaat het Groningen-gasveld uit meer dan 2800 vierkante meter aan aardgas. De afgelopen jaren is er 60% aan gas gewonnen, waardoor er nog 40% beschikbaar is. Men verwacht dat we hier nog een decennia mee kunnen doen. Het gros van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van gasfornuizen en CV-ketels die geschikt zijn voor dit type gas. De productie is de afgelopen jaren al af genomen en gaat de komende jaren nog meer af nemen, waardoor de Nederlandse overheid verwacht tot en met 2080 aardgas te kunnen produceren.

Hoe gaat men ter werk?

Uiteindelijk is de NAM het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het inwinnen van het gas. In totaal heeft het bedrijf 20 productielocaties en zijn er 300 putten. Via deze putten wordt met speciale machines het gas gehaald. Het gas wordt opgeslagen in twee ondergrondse gasopslagen, namelijk Grijpskerk en Norg. Op deze manier is het bedrijf in staat om flexibel gas te leveren wanneer dat nodig is.

 

De Nederlandse overheid bepaalt hoeveel gas er uiteindelijk gewonnen mag worden. Eigenlijk voert de NAM de opdracht namens de Nederlandse overheid uit.

De discussiepunten van dit moment

Niet iedereen staat te springen dat er gas wordt gewonnen in Groningen. De bewoners rondom de locaties waar gas gewonnen wordt, hebben al regelmatig geprotesteerd tegen de het gaswinnen in Groningen. En dit is begrijpelijk; want door het winnen van gas kunnen er kleine aardbevingen ontstaan. Hierdoor komen er scheuren in de muren van de huizen en worden de huizen uiteindelijk minder waard.

Wat doet de overheid tegen de aardbevingen?

De overheid geeft aan de gasproductie te willen verminderen. Maar dit is volgens de bewoners niet genoeg, omdat er nog steeds een kans op aardbevingen is. Het is voor de Nederlandse overheid onmogelijk om de gaswinning stop te zetten, omdat het een grote inkomstenbron is welke is meegenomen in de begroting voor de komende jaren. Het is te verwachten dat de discussie nog wel even door zal gaan, maar dat Nederland niet snel de gasproductie zal stop zetten.